Enter your keyword

Etichetele la copii si consecintele lor

Etichetele la copii si consecintele lor

Etichetele la copii si consecintele lor

Avem cu totii tendinta, constient sau nu, de a folosi anumite expresii sau cuvinte in comunicarea cu copiii nostri, sa le etichetam comportamentul, fie in mod pozitiv, fie in mod negativ.
Insa, studiile arata faptul ca, in acest mod, ajungem sa influentam personalitatea copiilor, sa ii “ajutam” cumva sa devina exact asa cum ne-am adresat.
De exemplu, daca ii tot spunem copilului de mic ca este un plangacios, cu timpul el isi va insusi aceasta caracteristica si va ajunge ca reactiile sale in fata problemelor sa fie unele de natura “plangacioasa”.
Daca ii tot spunem unui copil ca este mai retras si mai rusinos, atunci el va ajunge sa se comporte mereu asa, va ajunge un adult incapabil sa gestioneze relatiile din viata lui, sa nu stie cum sa se exprime, cum sa rezolve situatiile de viata etc.
Si etichetarile pozitive pot avea efecte nedorite, atunci cand spunem ca al nostru copil este cel mai bun, cel mai ascultator, cel mai… cuminte , cel mai destept, nu ii permitem acestuia sa greseasca si sa aiba parte si de momente mai putin placute, se va simti mereu sub presiune, nu va sti cum sa depaseasca momentele mai dificile etc.
Iata mai jos o lista cu doar cateva dintre formularile pe care ar trebui sa le excludem din comunicarea cu copiii:
1. Ce obositor/plictisitor/dificil esti! – recunosc ca am tendinta de multe ori, atunci cand sunt obosita sau cand cel mic vrea tot timpul cu mine sau cand ma intreaba mereu cate ceva sa vreau sa ii spun“Gata, ajunge… esti obositor cu atatea intrebari”, insa ma abtin si nu ii adresez astfel de formulari. Cu siguranta, copilul care aude din partea celor dragi astfel de cuvinte nu se va simti bine, va crede ca nu valoreaza mult, ca nu este respectat, iubit etc. Aici este vorba si de cat de mare este gradul nostru de autocontrol, de cat de bine gestionam propriile emotii, stari de oboseala etc., deoarece reactiile noastre la adresa copiilor sunt de cele mai multe ori urmari ale acestor stari.
2. Esti prost crescut/nepoliticos/ignorant – atunci cand vedem ca al nostru copil nu ne asculta, nu face tot ceea ce ii cerem, nu are rezultate asa cum ne-am dori noi, nu se comporta dupa standardele noastre etc., ajungem sa ii adresam cuvinte mai dure decat ar trebui. Important este sa-i ajutam pe copii sa se descopere pe ei insisi, sa vada ce anume ii motiveaza, ce ii pasioneaza etc.

3. Esti capricios /mofturos/rasfatat – ni se intampla si noua, adultilor, sa avem schimbari de stare, in functie de ceea ce ni se intampla in viata. Tocmai de aceea este atat de important ca, in loc sa ne adresam copiilor cu astfel de formulari, sa le fim alaturi si sa-i ajutam sa depaseasca momentele mai dificile, sa-si gestioneze emotiile atunci cand nu reusesc sa obtina ceea ce doresc etc
.
4. Esti un plangacios – atunci cand copilul plange, el ne comunica faptul ca ceva il deranjeaza, ca nu se simte confortabil etc. Este esential sa discutam si sa aflam cauzele pentru care reactioneaza asa. Pe deasupra, plansul este ceva natural, sanatos, ne elibereaza de tensiune. Copilul caruia i se interzice sa planga nu va sti cum sa-si exprime emotiile, va tine totul in el, va fi frustrat etc.

5. Esti lenes – chiar daca este bine sa ii invatam pe cei mici sa ne mai ajute prin casa, totusi sa nu exageram cu cerintele fata de ei. Pana la urma sunt copii, iar mare parte din timpul lor trebuie sa il dedice jocului, distractiei, sa isi traiasca frumos copilaria. In schimb, poti sublinia de fiecare data ce a facut bine.

<6. Esti rau– foarte usor adresam cuvintele, fara sa tinem cont de impactul lor asupra copiilor nostri. O asfel de etichetare nu va face decat sa le scada stima de sine, sa interpreteze gresit situatiile de viata, pentru ca noi nu am reusit sa ii invatam cum sa faca deosebirea dintre o persoana care face cu adevarat lucruri rele si comportamentele lor.
Sa fim constienti zi de zi, clipa de clipa de tot ceea ce facem, de cum ne comportam si de maniera in care ne adresam copiilor. Poate ca pentru noi sunt doar niste cuvinte aruncate la suparare, insa copiii nostri ele reprezinta mult mai mult si ii pot afecta pe termen lung.
Primul pas pentru a le elimina din discursul tau este cat se poate de simplu: doar propune-ti sa le observi cand apar.Odata ce le-ai observat, nu incepe sa te critici si sa te judeci, ci, dimpotriva, bucura-te ca le-ai observat. Cu timpul, ele vor dispar.

Sursa Centrul de Parenting

0 comentarii

Post a Comment

Your email address will not be published.